2013. január 27., vasárnap

Palacsinta

Ez az az édesség, ami minden családnál jelen van és mindenki másképp csinálja. Nálunk csak olyan jöhet szóba, amit papírvékonyra lehet sütni.



Nem szoktam egyszerre sokat sütni, bár nagyobb mennyiség is elfogyna.

Hozzávalók:
10dkg liszt
2 dl tej
1 tojás
1 ek cukor
1-2 csepp vanília kivonat
csipet só
ásványvíz

Először a lisztet keverem csomómentesre a tejjel, majd adom hozzá a cukrot, a vaníliát, és a sót. Majd jöhet a tojás. Végül az ásványvíz, aminek a mennyiségét nehéz meghatározni, mert a liszt minőségétől is függ, de 2 dl simán mehet bele.

Majd a serpenyőnket előmelegítjük, teáskanál olajat hevítünk benne, és a forró olajat a tésztához öntjük.

Most már süthetjük is a palacsintánkat, és ki-ki kedve szerint ízesítheti lekvárral, kakaóval, túróval.

2013. január 21., hétfő

Csöröge fánk

Napok óta azon agyalok, hogy fánkot kellene sütni. Azonban a szalagos verzió nem az én ízvilágom, így mindig halasztásra került a dolog. Aztán az interneten találkoztam egy ajánlóban a csörögével, és kaptam a fejemhez, hogy igen. Hiszen ezt én régen rengetegszer elkészítettem már, de évek óta nem sütöttem. Szóval eldőlt, mi készül a konyhámban desszertként.

Szóval a recept:

25 dkg átszitált liszt
5 dkg vaj
2 dkg porcukor
1-2 ek rum
csipet só
3 tojás sárgája
1 dl 20%-os tejföl

Először a lisztet a vajjal elmorzsoljuk. Majd hozzákeverjük a porcukrot és a sót. Ezután jöhetnek a nedves összetevők. Rugalmas, közepesen kemény tésztát kell kapjunk. Amikor összeáll a tésztánk, akkor folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük pihenni legalább 30 percre.

Ha kipihente magát a tésztánk a hűtőben akkor 2 mm vastagra, ha ezt lehet vastagságnak nevezni, nyújtjuk. Derelyevágóval, vagy annak hiányában egy késsel felvágjuk különböző formákra. Én téglalapokat szoktam vágni. Egy vagy két rövidebb vágást ejtek minden téglalapon, és a tészta egy részét áthúzom a vágásokon.

Forró olajban sütjük. Kiszedés után vaníliás porcukorral gazdagon meghintjük.



Persze felmerül, hogy a maradék tojásfehérjével mit kezdjünk. Nálunk ennek is meg van a helye, mert habroló készült belőle.

2013. január 13., vasárnap

Mignon, bár nem a legszebb

Igen, régóta szemeztem egy ilyen süti elkészítésével, de nem igazán találtam olyan receptet, ami elsőre eltalálta volna az ízlésemet. Múlt héten kozák sapkát készítettem, és azon kaptam magam krémfőzés közben, hogy alakítom citromossá azt a fejemben.

Úgyhogy hétvége, kicsit több idő, gyerekek a mamánál, és nekivágtam.





Tésztának 4 tojásból készítettem piskótát, normál méretű tepsin. Így kellően vékony lapot kaptam, és két rétegben tölthető a süti anélkül, hogy a fogyasztónak óriásira kellene nyitnia a száját. Magát a piskótát 3 fele vágtam.

Krémnek 2,5 dl tejet 2 ek liszttel sürűre főztem. Amikor kihűlt a főzött krém, hozzákevertem 1 citrom reszelt héját, valamint levét, 17 dkg margarint, és 12 dkg porcukrot. Mindezeket habosra kevertem robotgéppel.

A krémet megfeleztem, és a tésztába töltöttem, majd egy éjjelre hűtőbe tettem.

A bevonathoz Farkas Vilmostól kölcsönöztem a fondán-t. A fondán is előző nap készült, így bevonáshoz vízgőz felett újra folyóssá kellett tenni. Egy részét ételfestékkel színeztem. A felvágott sütiket megmártottam a fondán-ban és hagytam megszilárdulni a bevonatot.

Bevallom van még mit gyakorolni a bevonatoláson, de majd alakul ez is.

2013. január 6., vasárnap

Tepertős pogácsa

Megint kevés az időm, és a fiaim karácsony óta kozák sapkát reklamáltak. Így kénytelen vagyok egy korábban elkészített sütit mutatni itt. Ezt a pogit sokszor készítem, mert nagyon szeretjük. Másnap is puha, és tökéletes akár reggelire, vagy tízóraira is.






Tésztához:
6,5 dl tej
5 dkg élesztő
1 ek cukor
2 tk só
0,5 dlolaj
1 tojás
1 kg liszt

Kelesztő tálban szoktam csinálni, mert jelentősen megkönnyíti a dolgomat. A tejet langyosítom, belerakom az élesztőt és a cukrot, és hagyom hagy dolgozzon az élesztő. Amikor már felfutott, akkor az összes többi hozzávalót belekeverem, és csak lazán összekeverem. Lezárom a tálat és magára hagyom. Amikor a tál magától kinyítlt, akkor megkeverem, és újra lezárom. A második kelesztés után kezdek vele dolgozni lisztezett deszkán. Nem kell megijedni, most még lágy a tésztánk, de a hajtogatás során még fog felvenni lisztet, és keményedik.

Minden nyújtás után egy maréknyi darált tepertőt kenek szét rajta, amit előtte sóval, borssal ízesítettem. A megkent tésztát hajtogatom, előbb az alsó harmadot hajtom fel, majd a felsőt le, aztán a bal oldali harmadot jobbra, és a jobb oldali harmadot balra. Átfordítom a teljes tésztát, és letakarva hagyom pihenni 15 percet. A nyújtás-hajtogatás-pihentetés hármasát kb 4-5 alkalommal elvégzem. Ekkor már a tésztán látszik a jelentős tepertő mennyiség, amit belekenegettünk, és egyre nehezebb nyújtani azt.

Ekkor egy utolsó pihentetés után kb 1-1,5cm vastagra nyújtom. A tetejét két irányból beirdalom, és nagyobb pogácsaszaggatóval szaggatom. Tepsire rakom, egymástól viszonylag messze, mert a hajtogatásoknak köszönhetően hajlamosak a borulásra. A tetejét egy felvert tojással megkenem, és mehet az előmelegített sütőbe. Alsó-felső sütésen, kb 180 fokon 10-12 perc alatt készre sütöm.