2013. március 23., szombat

Brownie

Életem első próbálkozása volt ez a süti, és úgy néz ki, hogy visszatérő lesz a konyhámban.

Bölcsis húsvétváró délutánra készültünk, és alig egy órácskám volt, hogy valamit összeüssek, mert nem akartam üres kézzel menni. Erre esett a választásom, és bár mire menni kellett nem hűlt ki teljesen a süti, de csak morzsák maradtak belőle. És ami a legjobb, hogy ma ismétlést kért a család, mert az itthon maradt széle nem elégítette ki a felmerült igényeket. :)

Hozzávalók:
20 dkg vaj
20 dkg étcsoki (min 60 %-os kakaótartalommal)
25 dkg porcukor
3 tojás
12 dkg liszt
1 tk vanília kivonat
10 dkg pörkölt törökmogyoró
csipet só

Először a vajat a csokival összeolvasszuk gőz fölött, majd hagyjuk picit hűlni. Közben kimérjük a többi hozzávalót. Majd jöhet a porcukor, amivel simára keverjük a csokis vajat. Ezután a tojások egyesével kerülnek a masszánkba. Ekkor jöhet a vanília, és a sóval elkevert liszt. Ha simára kevertük a tésztánkat, akkor a mogyorót durvára törjük/vágjuk, és hozzákeverjük a tésztánkhoz a 2/3-át. Kisebbb méretű vajazott lisztezett tepsiben, vagy sütőpapírral bélelt tepsiben eloszlatjuk, tetejét megszórjuk a maradék mogyoróval.

180 fokos előmelegített sütőben sütjük kb 20-25 percig. Akkor jó, ha a teteje már szilárd, de a tűpróbánál még a tűre ragad.




2013. március 17., vasárnap

Puncs-szelet

Valami mást akartam sütni, és mostanában többször is találkoztam blogokon puncstortával. Nekem is van hozzá bevált receptem, de az kakaós verzió. Most pedig nem olyat akartam. Úgyhogy vegyítettem a recepteket, és alkottam.

8 tojásból piskotát kevertem, amit aztán 2:1 arányban elosztottam. A nagyobbik adagot simán betettem sülni a sütőbe. A kisebbik adagba pedig kevés piros ételfestéket kevertem, és azt úgy sütöttem ki. A kisült piskótákból két azonos méretű darabot vágtam úgy, hogy az egyik a színezetből volt, a másik a hagyományosból. A leeső darabokat pedig kockáztam.

Közben 2 dl vizet 18 dkg cukorral összeforraltam, majd amikor már kezdett picit sűrűsödni öntöttem bele rumaromát és vanília aromát, és itt is kapott pici ételfestéket. Ezt a keveréket öntöttem a piskótakockákra, és elkevertem.

Ekkor az egyik lapomat megkentem baracklekvárral, és elosztottam rajta a  tölteléknek szánt tésztadarabokat. Majd megkentem a másik lapom alját is lekvárral és lekváros felével a süti tetejére tettem. Ekkor egy szilikonos sütőlap került rá és egy kis súly (most 2db kilós kristálycukor), majd ment a hűtőbe az egész néhány órára.

Pihentetés után összevágtam, és cukorbevonatot kapott.


Felkockázva
Cukormázzal



2013. március 10., vasárnap

Gofri

Gyorsan akartam valami édességet megint ebéd utánra, és most erre esett a választás.


Hozzávalók:
3 tojás
12 dkg olvasztott margarin
12 dkg cukor
1/2 vanília kikapargatott magja
1/2 citrom reszelt héja
csipet só
40 dkg liszt
1 cs sütőpor
5 dl tej

A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, és a vaníliával. Majd jöhet hozzá az olvasztott margarin, és a citrom héja. Egy tálban összekeverjük a lisztet, a sót, és a sütőport. Ekkor felváltva adjuk hozzá a tejet és a lisztes keveréket ügyelve arra, hogy csomómentes legyen. Végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjékből vert habot.

Gofrisütőben sütjük. Én minden darab sütése előtt margarinozom a sütőt, így ropogós lesz a külseje. Ki-ki kedve és ízlése szerint fogyaszthatja lekvárral, pudinggal, tejszínhabbal.



És még egy kép, bár recept nélkül, hiszen receptet már írtam korábban. Ez péntek délután készült.


2013. március 2., szombat

Fehér csokis muffin

Csak egy gyors sütit akartam ebéd utánra, úgy, hogy holnap kozáksapkát fogok sütni, szóval lehetőleg még ma el kell fogynia. Így esett a választás a muffinra. Mivel elég sok közeljövőben lejáró fehér csokim is van, az került bele.

Hozzávalók:
10 dkg olvasztott vaj
12 dkg cukor
2 tojás
10 dkg fehércsoki
15 dkg liszt
1/2 cs sütőpor
2-3 ek tej

Először a nedves hozzávalókat keverjük össze, majd jöhet hozzá a liszt és a sütőpor. Végül a fehércsoki kerül bele nem túl apró darabokra összevágva.

Nekem szilikonos muffinsütő formám van, így nem papírozok. A kész tésztámat 12 formába osztom szét, és mehet is a 175 fokra előmelegített sütőbe. Tűpróbáig sütjük.