2013. április 29., hétfő

Halastó

Napok óta nem jártam erre, és még most sem tudok hozni olyan sütit, amit nem mutattam. Ennek egyik oka, hogy mostanában dobostorta-kozáksapka-linzerke háromszögben élünk. Azért találtam egy képet, ami kb egy éve készült tortát mutat.

Sógorom kapta születésnapjára. Az íze citromos-tejszínhabos volt. A torta lapjai pedig sima piskóta lapok.

A torta különlegessége, hogy a legfelső lap közepe kiszúrásra került, és csak színezett tejszínhabbal lett feltöltve, hogy "a halacska bele tudjon merülni a habokba".


2013. április 18., csütörtök

Habkarika

Volt egy kis tojásfehérjém kimaradva, amit nem szerettem volna kidobni. Így habkarika készült belőle.

Hozzávalók:
2 tojásfehérje
kb  15 dkg porcukor
1/2 vaníliarúd kikapargatott magja

Egy olyan tálban, amit pontosan egy lábasra tudunk tenni gőz fölé, elkezdjük habbá verni a tojásfehérjét a cukorral és a vanília magokkal. 1-2 perc után gőz fölé tesszük, és ott keverjük tovább, egészen kemény habbá. Majd habzsákba kanalazzuk, és csillagcsővel karikákat formázunk egy szilikonos sütőlapra.

A karikákat 50 fokos sütőben 1-2 órát szárítjuk még.


2013. április 11., csütörtök

Frissítés történt

Igen-igen, eljutottam oda, hogy frissüljön a Még csak kép bejegyzésem. Recept a bejegyzés végén. :)

2013. április 7., vasárnap

Még csak kép... ...már nem csak kép...

Csak gyorsan, részletek nélkül. Diabetikus, túrós csokis töltelékkel, tejszínhabos bevonattal. Emellé készült egy dobostorta is, de arról képem nincs.




Részleteket később...

... és akkor a részletek.

Szóval akkor a részletek. A kívánság kinder pingui jellegű tortáról szólt diabetikus verzióban, és narancssárga ruhát kért a szülinapos a babának. Így az ihlet Teller-cake kiskakas gyémántfélkrajcárja tortájánál szállt meg.

Tortalapként Kiskukta tortalapjai készültek szénhidrát csökkentett liszttel, nyírfacukorral, kakaós verzióban, mert a torta magassága igényelte, hogy kicsit stabilabb lapokból álljon. Készült egy 3 tojásos, és egy 2 tojásos kerek lap 16 cm-s tortaformában, illetve készült egy 3 tojásos lap egy sima tepsin eloszlatva, amiből vágtam a szoknyarész felső részét.

Krémként a fentebb említett torta krémje volt a kiindulás, de átesett némi változtatáson:
  • 4 dl tejszín
  • 50 dkg túró
  • 1 vaníliarúd kikapargatott magjai
  • 3 ek liszt
  • 2,5 dl tej
  • 6-8 ek nyírfacukor
  • 2 cs expressz zselatin
A lisztből, tejből, és a vaníliarúd kikapargatott magjaiból sűrű krémet főzünk, majd félretesszük hűlni. A túrót áttörjük, majd a cukorral összekeverjük. A tejszínt kemény habbá verjük. Ha a főzött krémünk kihűlt, akkor a túróhoz adjuk és habverővel jól átkeverjük. Hozzáadjuk a zselatinport és tovább keverjük 1-2 percig. Végül óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabunkat is. 
Csokiréteghez:
  • 10 dkg 70 %-os étcsokoládé
  • 8 dkg vaj
  • 2 evőkanál tej
  • 2 evőkanál olaj
Ezeket egy lábosban összemelegítjük, és hagyjuk kihűlni annyira, hogy még épp folyós legyen.

A torta összerakásához a lapok közepét kiszúrjuk, hogy a babát bele tudjuk majd állítani. Tortalap, túrós-tejszínes krém, csokiréteg, tortalap, krém, csoki rétegzés egészen addig, amíg el nem fogynak a tortalapjaink. Krémből hagyjuk egy keveset a szoknya külsejének a lekenéséhez is.

A ruhájához 6 dl tejszínt ételfestékkel együtt elkezdünk felverni, kb fél állapotban hozzáadjuk a 3 cs habfixáló port, és kemény habbá verjük az egészet. Habzsákba töltjük, és már öltöztethetjük is a babánkat.


2013. április 2., kedd

Vaníliás-kókuszos

Még mindig a húsvéti sütit hozom. Először kávés kókuszosat akartam, de aztán a fiaim lebeszéltek, mert ők a vaníliásat és a kókuszosat szeretik, célozgatva arra, hogy kozáksapkát süssek. Végül kompromisszumot kötve jutottunk ehhez a süteményhez.

Hozzávalók:

Omlós laphoz:
25 dkg liszt
15 dkg margarin
15 dkg porcukor
1 tojás
1/2 cs sütőpor
1 ek cukrozatlan kakaó
kevés tej

A hozzávalókból könnyen nyújtható tésztát gyúrunk. Ketté osztjuk és nyújtjuk normál tepsi felének megfelelőre. Erre kerül a kókuszkrém, majd a másik lapot is kinyújtjuk, és rátesszük. Az egészet villával megszurkáljuk, és közepesen meleg sütőben sütjük.

Kókuszkrém:
6 tojás fehérje
25 dkg porcukor
25 dkg kókuszreszelék

A tojásfehérjét kemény habbá verjük a porcukorral, majd óvatosan beleforgatjuk a kókuszt.

Vaníliakrém
6 tojás sárgája
3 ek liszt
3 dl tej
25 dkg margarin
18 dkg porcukor

A tejet a tojássárgákkal és a liszttel simára keverjük, majd sűrűre főzzük. A margarint a porcukorral habosra keverjük. Ha kihűlt a főzött krém, akkor a margarinos cukorral habosra keverjük.

Amikor kihűlt a kókuszos rész, akkor megkenjük a vaníliás krémmel, és csokit reszelünk a tetejére. Legalább egy éjszakát hagyjuk pihenni, majd szeletelhetjük.

2013. április 1., hétfő

Túrópogácsa

Lusta voltam a húsvéti készülődés során igazi sós süteményt sütni, de azt sem akartam, hogy fagyasztott leveles tésztából legyen. Így egy gyors, és egyszerű túrópogácsa mellett döntöttem

Hozzávalók:
25 dkg túró
25 dkg margarin
25 dkg liszt
kevés só

A hozzávalókat gyorsan összedolgozzuk. A tésztánkat kb 1 cm vastagra nyújtjuk, szaggatjuk. A tetejét lekenjük villával kissé felvert tojással, és reszelt sajttal díszítjük.

Előmelegített sütőben sütjük.