2013. szeptember 29., vasárnap

Krémes

A munkahelyemen vált szokássá, hogy névnap és születésnap esetén a fiúk elmennek a cukrászdába, és hoznak mindenkinek egy-egy szelet franciakrémest. Ebből eredően nézegettem már többször a francia, és persze a sima krémes recepteket is.

Nem olyan rég Nudleee blogján találkoztam egy recepttel, és jó pár hasznos tanáccsal, ami felkeltette a bennem szunnyadó manót, hogy csakazértis meg kell vele próbálkoznom. Persze nem voltam elsőre olyan bátor, hogy egyből a francia krémes verziót csináljam, na meg én a sima krémest jobban is szeretem.

Szóval, ahogy én csináltam:

500g fagyasztott leveles tészta
9 dl víz
3 cs vaníliás pudingpor
7 tojás fehérje
8+12 dkg cukor

A leveles tésztánkat hagyjuk felengedni szobahőmérsékleten, majd kettévágjuk, és egészen vékonyra, tepsi méretűre nyújtjuk, és megszúrkáljuk villával. Előmelegített, 190 fokos sütőben kezdjük sütni, és kb 3 perc után vagy a sütő rácsát, vagy egy másik tepsit teszünk a lapra, hogy a púposodást elkerüljük. kb 10-12 perc alatt készre sütjük az első lapot. Míg az első lapunk sül kinyújtjuk a másodikat. Az első lapot kivéve a széleit levágjuk, és a tervezett szeletek nagyságára felkockázzuk, ezzel könnyítve a betöltött süti szeletelését a későbbiekben. A második lapot az elsőhöz hasonlóan sütjük, de kivétel után nem szeleteljük össze.

A krémhez először a tojásfehérjéből habot verünk, majd hozzáadunk 8 dkg kristálycukrot, és tovább verjük a habot, amíg a cukor elolvad. Ha ezzel készen vagyunk, akkor előveszünk egy kellően nagy lábast, amiben a pudingporból, cukorból, és a 9 dl vízből sűrű krémet főzünk. Majd egy kézi habverővel belekeverjük a tojáshabot, és még 2-3 percig főzzük állandó keverés mellett.

Ha készen van a krém, akkor az előkészített lapunkra öntjük, és egyenletesen elkenjük. Ekkor szépen elhelyezzük rajta a felkockázott lapocskákat, és végül porcukorral meghintjük.





2013. szeptember 21., szombat

Reszelt túrós

Nem olyan régen vendégségben voltunk, ahol ez a süti volt a vendégváró. Már előtte is megfordult a fejemben, hogy ilyet kellene a család elé rakni, de most állva a boltban a hűtőpult előtt, hogy mit süssek, a túró után nyúltam.

Tésztához:
40 dkg liszt
25 dkg margarin
15 dkg porcukor
3 ek cukrozatlan kakópor
1/2 cs sütőpor
1 tojás sárgája

A lisztet a sütőporral és kakaóval elkeverjük, hozzáadjuk a porcukrot és a margarinnal morzsássá gyúrjuk. Végül a tojás sárgájával összeállítjuk a tésztát. Ekkor a tésztánkat folpackba csomagoljuk, és mehet a fagyasztóba egy jó fél órára.

A krém részhez:

50 dkg túró
3 tojás
20 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1/2 vaníliarúd kikapargatott magja

A túrót a cukorral és a tojások sárgájával, a citrom reszelt héjával, és vaníliával jól kikeverjük.Közben a 4 (3 a krém részéből, 1 a tésztánál megmaradt) tojás fehérjéből kemény habot keverünk, majd óvatosan a túróhoz keverjük.

Ha a tésztánk már kipihente magát a fagyasztóban, akkor előveszünk egy kg 20x30cm-es tepsit. Majd kivajazzuk, és kilisztezzük azt. Ezután a tésztán kicsit több, mint felét 4 oldalú reszelő legnagyobb lyukú oldalán a tepsibe reszeljük egyenletesen. Erre jön a túrós krém, majd a maradék tésztát reszeljük a tetejére.

Előmelegített sütőben kb 175 fokon alsó-felső sütésen kb 40 percig sütjük.



Csak pár szeletet sikerült megmenteni a fényképezéshez. Mivel este lett kész, akkor nem fotóztam, másnapra viszont a sütim mennyisége igen megcsappant.

2013. szeptember 10., kedd

Csak képek...

  Ezek készültek mostanában nálam:
 
Sajtroló
Habroló

Túrópogácsa

Szőlős krémes

Egy újabb bejegyzés kép nélkül, mert nem voltam elég élelmes. Mire oda jutottam, hogy fényképezzek, addigra alig maradt pár szelet a sütiből, az is hiányos krémmel.

Rengeteg szőlőt hord haza a párom, és neki volt a kívánsága, hogy krémest süssek a szőlő mennyiségének csökkentése érdekében. Régen sütöttem gyümölcs krémest, ezért meg is örültem az ötletnek, és hozzá is fogtam.

8 tojásból piskótát sütöttem, egy 30x40 cm-es tepsin. Majd utólag rájöttem, hogy elég lett volna kisebb tepsin sütnöm 5-6 tojásból, mert a krémem elég vékony rétegben került a sütire.

Krém:
1 l tej
2 cs vaníliás pudingpor
2 tojás
6-8 ek cukor

A pudingport csomómentesre keverjük a tejjel, majd a tojások sárgáját és a cukrot is hozzá keverjük, és sűrű krémmé főzzük. Amikor készen van, gyorsan kemény habbá verjük a tojások fehérjét is, és még a meleg krémhez keverjük óvatosan. Hagyjuk picit hűlni.

Közben a kisült piskótánk széleit levágjuk, és visszarakjuk kicsit a sütőbe, hogy megszikkadjon kicsit. Ha ezzel megvagyunk, akkor morzsát készítünk belőle. Ebből a morzsából használjunk a piskóta megszórására a szőlőszemek alá. Természetesen megmossuk a szőlőszemeket, és meg is szárítgatjuk őket. A morzsás piskótára egyenletesen eloszlatjuk a szőlőt, és jöhet rá a langyosra hűlt krém. A krémünk tetejét a maradék morzsával hintjük meg. 

Legalább egy éjszakát hagyjuk pihenni a sütinket fogyasztás előtt.