2014. február 26., szerda

Blogkóstoló 15. - másodszor

A második süti a farsangi időszak miatt fogott meg Konyhavirtuóz-nál. A vánkosfánk, ami a "párnácska"-t juttatta eszembe, amit sok-sok évvel ezelőtt a dédimmel együtt - fogjuk rá, hogy együtt - készítettünk.

Hozzávalók:
4 tojás
12 ek tejföl
csipet só
2 ek cukor
kb 60-70 dkg liszt

A tejfölt a tojásokkal, cukorral, sóval jól összekeverjük, majd addig adagoljuk hozzá a lisztet, hogy egy rugalmas, könnyen nyújtható tésztát kapjunk. Ekkor lisztezett felületre tesszük, és nyújtjuk, majd olvaszott vajjal megkenjük, összehajtjuk. Majd újra nyújtás, kenés, hajtogatás jön. Ezt a folyamatot 5-6 alkalommal ismételjük, majd nyújtjuk kb kisujj vastagságúra, derelyevágóval felvágjuk, és bő, forró zsiradékban kisütjük.

Porcukorral megszórva tálaljuk, és adhatunk mellé egy kis baracklekvárt is.


2014. február 22., szombat

Blogkóstoló 15. - először

Már megint neveztem egy játékra, mert játszani jó, és az új recepteket bármikor szívesen fogadom. A kiírás SüniSütinél volt, így a sorsolást is ő bonyolította, ahol nekem Konyhavirtuóz jutott.

Sokáig böngésztem a receptek között, és megint oda jutottam, hogy több recept is van, amit szívesen kóstolnék . Hát az első, ami nagyon megfogott az a Csokitorta liszt nélkül volt. Nővérem gluténérzékenysége miatt mindig nézelődöm ebben a kategóriában, így ez volt az a recept, ami biztos kiválasztott lett. (ha lesz időm, akkor mindenképp lesz még kiválasztott recept)

A receptet apró változtatásokkal követtem:

  • 12,5 dkg 81%-os étcsokoládé
  • 10 dkg vaj 
  • 2 evőkanál mandula aroma 
  • 15 dkg dió
  • 10 dkg cukor 
  • 5 tojás
  • 1/2 vaníliarúd kikapargatott magjai


Vízgőz felett felolvasztjuk a darabokra tördelt csokit és a vajat, majd pár percig hűlni hagyjuk. Egy száraz serpenyőben megpirítjuk a diót, majd ledaráljuk. A lehűlt csokihoz adjuk a diót, a mandula aromát, és a vaníliát. Hozzákeverünk 1 egész tojást, és 4 tojás sárgáját.
A maradék 4 tojásfehérjéből kemény habot verünk, közben folyamatosan adagoljuk hozzá a cukrot. Néhány kanál habot keverünk a csokis masszához, hogy kicsit lazítsunk rajta. A maradék habot óvatosan keverjük a krémhez, vigyázzunk hogy ne törjük össze. Egy kivajazott 26cm-es tortaformába simítjuk a masszát, és 170 fokon kb. 20 percig sütjük, amíg a teteje megszilárdul. 


Tálaláskor jöhet hozzá egy kevés vanília fagylalt.


Ha csak kevesebb kakaótartalmú étcsokoládénk van, de a kakaó ízét határozottan szeretjük, akkor adhatunk hozzá 1 ek holland kakaóport is.

2014. február 17., hétfő

Diós-barackos-omlós, kell ennél több?

A héten találkoztam Teller-cake-nél ezzel a sütivel. Elsőre megfogott, hiszen a linzer jellegű sütik a családban nagyon menők, ráadásul én diómániás is vagyok. Szóval egyértelmű volt, hogy ez bekerül a mi repertoárunkba is. Megjegyzem, elkövettem egy óriási hibát már az első sütésnél, mégpedig azt, hogy egyetlen adagot készítettem csak.

Hozzávalók a tésztához:
20 dkg liszt
13 dkg margarin
6 dkg porcukor
2 tojás sárgája

A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd jöhet a porcukor, és a tojássárgák és gyors mozdulatokkal homogén tésztát gyúrunk. Majd vékonyra (kb 3mm) nyújtjuk és a kivánt formára szaggatjuk. Nálam most egy sima kerek forma került elő.

Ezután jöhet a hab:
2 tojás fehérje

10 dkg porcukor
5 dkg darált dió

A fehérjékből gőz felett porcukorral habot verünk, majd belekeverjük a diót is. Ezt a habos diós keveréket halmozzuk a kiszaggatott tésztánkra habzsákkal vagy kiskanállal. Lisztezett ujjal mélyedéseket alakítunk ki a habközepében és oda kerülhet a lekvárunk.

Előmelegített sütőben, kb 175 fokon addig sütjük, amíg a hab kicsit megpirul, és a tészta alja is kap egy kis színt.
 








Sütés előtt
 
Sütés után




2014. február 16., vasárnap

Castagnole, vagyis olasz minifánk

Farsangi időszak van, tehát jöhetnek a fánkok. Nálam most egy falatnyi fánkocska került porondra. Nem csalódtam benne. A vanília-citrom-rum hármasa igen finom összhatást kelt.

Hozzávalók
  • 30 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 1 csipet
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 7 dkg vaj  
  • 2 nagy. tojás 
  • 2 evőkanál rum (nálam rumaroma)
  • 1 fél citrom reszelt héja
  • sütéshez olaj 
  • porcukor
 Szitáljuk a száraz hozzávalókat egy tálba, majd adjuk hozzá a tojást, a citromhéjat és a rumot. Dolgozzuk össze egy homogén tésztává. Majd cseresznye nagyságú golyókat formázzunk belőle, és mehetnek is az olajba sülni. Az olaj kb 170 fokos legyen, vigyázzunk, ha forró az olaj, akkor megéghet a külseje a fánkunknak.

Ha megsültek a fánkok, akkor papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felitassuk róla, majd megszórjuk porcukorral.


2014. február 9., vasárnap

Boci szelet

Túró fánkot készültem sütni, de valahogy idő hiányában szenvedtem. Ráadásul vendégjárós hetünk volt, így kellett, hogy legyen otthon valami kínálós, és a túró áldozatul esett ennek. Így készült végül a Boci szelet nálunk a héten.

Hozzávalók a tésztához:
18 dkg liszt
15 dkg cukor
4 tojás
3 ek cukrozatlan kakaó
1 dl tej
1 dl olaj
1 cs sütőpor

A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd jöhet hozzá a liszttel elkevert sütőpor és kakaó, valamint a tej és az olaj. Közben a tojások fehérjéből kemény habot verünk. Majd óvatosan a kakaós masszához keverjük a habot, hogy az ne törjön nagyon össze. Vajazott-lisztezett tepsibe öntjük.

Aztán jöhet a túrós rész:
50 dkg túró
20 dkg cukor
1 tojás
1/2 vanília kikapargatott magjai
1 citrom reszelt héja
5 dkg búzadara

A túrót a többi hozzávalóval jól átkeverjük, majd kanállal kupacokat halmozunk a kakaós masszába. 180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk, és tűpróbáig sütjük.


2014. február 2., vasárnap

Sport szelet Sajtkukactól

Igen, hozzánk is elért a "sport szelet mánia". Eddig megúsztam, hogy nekem is készítenem kelljen, de most a kisebbik gyerek névnapjára készülünk, és az oviba mindenképp ezt szeretne vinni. Szóval nekifogtam, de én balga csak egy adagot kevertem be. Így aztán gyorsan kellett egy másodikat is készíteni.

Hozzávalók:
50 dkg darált keksz
20 dkg cukor
2 dl tej
25 dkg vaj
3 ek kakaópor (cukrozatlan)
1 vanília kikapargatott magjai

A vajat, a tejet, a cukrot, és a vanília magjait egy lábasban összemelegítjük, hogy a cukor, és a vaj is elolvadjon. Majd belekeverjük a kakaót. Ezt a keveréket adjuk a darált kekszhez, és keverjük össze egy fakanállal. Majd egy kisebb méretű tepsibe, vagy egy tálcára egyenletes vastagságban terítsük szét a tésztánkat, és tegyük hűvös helyre, hogy megdermedhessen. 2-3 óra múlva vonjuk be csokimázzal.

csokimázhoz:
10 dkg csokoládé
2 ek olaj


2014. február 1., szombat

Citromos torta 50. születésnapra

Meglepetés buliba készültünk a héten, mert nagybátyám 50 éves lett. Ez az a kerek évforduló, amit minden nagybátyám, és nagynéném esetében, és persze a szüleim esetében is megünnepeltünk közösen. A tortával kapcsolatban annyi kérés volt, hogy citromos legyen, és valahogy kapcsolódjon a sörhöz, söröskorsóhoz.

Igazából nagyon tanácstalan voltam a kivitelezést illetően, mert a méret miatt csak a fekvő korsó jöhetett szóba. Gondoltam tejszínhabos külsőre, és fondant bevonatra is. Végül utóbbi került megvalósításra.

Kétszer 6 tojásból készült piskóta, és lett egyre keskenyebb csíkokra felszabva, hogy a korsófél elkészülhessen. A citromos krémhez 6 dl tejet 6 ek liszttel sűrűre főztem, majd amíg hűlt, addig 30 dkg vajat és 30 dkg porcukrot 2 hatalmas citrom levével és reszelt héjával habosra kevertem. Amikor a főzött krémem teljesen kihűlt, akkor a porcukros vajas keverékkel együtt habosra kevertem.

A külsejét házi fondanttal borítottam, majd némi festéssel díszítettem.