2014. április 27., vasárnap

Isler, mert néha ilyen is kell

Nagyobbik fiam sokszor kérte már hogy ne linzert, hanem csokival bevont lekváros sütit csináljak neki. Hát most jött el annak az ideje, hogy én ilyennek nekifogtam, és hatalmas sikert arattam a fiamnál, mikor hazaért az egész napos horgászatból, és szembesült a neki készített süteménnyel.

Hozzávalók:
50 dkg liszt
32 dkg vaj
15 dkg porcukor
2 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
1/2 vanília kikapargatott magjai
csipet só


Töltéshez:
baracklekvár

Bevonáshoz:
10-10 dkg fehér-, és étcsokoládé
kevés olaj

Először a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd jöhet a többi száraz hozzávaló, végül a tojások sárgája. Nem kell megijedni, kell egy kis idő, hogy szépen összeálljon a tésztánk. Ha már szép homogén a tészta, akkor mehet a hűtőbe pihenni legalább fél órára.

A pihenő után kb 3 mm vékonyra nyújtjuk, és kör szaggatóval kiszúrjuk. Én most egy kisebb méretűt használtam. Előmelegített sütőben pár perc alatt sütjük. Amikor az aljának már van egy kis színe, akkor már készen vannak. Hagyjuk kihűlni a korongjainkat, majd lekvárral ragasszunk össze kettőt. Ezután jöhet az újabb pihenő, minimum 1-2 óra, de akár egy egész éjszakát is pihentethetjük, hogy a lekvár nedvességét magába szívja a süti, és a csokis bevonás során ne essen szét.

A bevonáshoz vízgőz felett csokit olvasztunk, kevés olajat is adunk hozzá, és lehet is mártogatni a sütinket. Amikor már kezd megdermedni a csoki, akkor ellentétes színű csokival csíkozhatjuk őket díszítésképpen.





2014. április 22., kedd

Köményes tallér

Olyan sóssággal jövök, ami tallérsütőt igényel. Csak az fogjon hozzá, akinek van ideje, mert a tészta begyúrása után porciózni, azaz golyókat kell készíteni, majd kettesével/hármasával sütni a tallérsütőnk méretétől függően.

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 1 tasak sütőpor
  • 2 tk só
  • 0,5 ek őrölt köménymag
  • 2 tojás
  • 3 púpos ek tejföl
A hozzávalókat egy nagyobb gyúrótálba tesszük, és összegyúrjuk, hogy a tésztánk homogén legyen. Majd golyókat kell készítenünk. Nem kell túl nagyokat készíteni, mert akkor nem fognak a tallérsütőbe férni.





A tallérsütőt a tűzhelyen előmelegítjük, oldalanként kb 2-2 percig, majd zsiradékkal megkenjük. Ekkor kezdhetjük sütni a tallérokat. Én úgy szoktam, hogy amikor belerakom a tésztát, akkor megfordítom, és mindaddig azt az oldalát melegítem a sütőnek, amíg ki nem kerülnek a tallérok belőle. Majd jöhetnek az újabb tésztagolyók, és megint fordítok a sütőn.

2014. április 20., vasárnap

Kávés-kókuszos

Azt hiszem tavaly húsvétra is készültem ezt a sütit sütni, de aztán a fiaim lebeszéltek róla. Most nem is kérdeztem meg őket erről, hanem egyszerűen csak sütöttem.

Kókuszos laphoz:
7 tojás fehérje
30 dkg kókuszreszelék
30 dkg porcukor
5 dkg rétesliszt

Krémhez:
7 tojás sárgája
10 dkg porcukor
2 csésze erős kávé
1 ek rétesliszt
25 dkg vaj

Tetejére:
csokireszelék

A tojások fehérjét kemény habbá verjük. Közben a kókuszt, a porcukrot és a réteslisztet összekeverjük, majd a felvert tojáshabhoz keverjük óvatosan. Zsírpapírral bélelt kb 20x40cm-s tepsiben, előmelegített sütőben sütjük, amíg a teteje egyenletes piros nem lesz. Hagyjuk teljesen kihűlni a tepsiben, majd fordítsuk ki óvatosan, és húzzuk le a sütőpapírt róla. Vigyázzunk, mert törékeny a lap.

A krémhez a tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral egy olyan tálban, amit majd gőz fölé tudunk rakni. Majd jöhet a két csésze kávé, és a rétesliszt is. Gőz fölött sűrűre főzzük állandó kevergetés mellett. Ha a kávés krém kihűlt, akkor 25 dkg vajjal habosra keverjük.

Ha a lapunk is kihűlt, akkor egyenletesen elkenjük rajta a krémet, és csokoládét reszelünk rá.






2014. április 17., csütörtök

Kalóz torta valamikor réges-régen

Nézegettem régi képeket a gépemen, és egy olyan képet találtam, amit mindenképp meg szeretnék nektek mutatni. Párom unokatestvérének készült, aki egy kalózparty keretében ünnepelte az akkor épp esedékes születésnapját. Erre az alkalomra készült ez a házi fondanttal borított csokitorta még sok-sok hibával.



2014. április 15., kedd

Ha ideges vagyok, akkor sütök...

Kicsit fura lesz ez a bejegyzés, olyan Mátyás királyos, mert szól is a sütésről, meg nem is. De kezdjem az elején. A sütés mellett van még egy hobbim, a futás, és nagy vágyam volt már egy ideje, hogy félmaratont fussak. Ahogy közeledett a futás ideje, úgy hanyagoltam a blogomat, és a sütésre szánt időt edzéssel töltöttem.

Aztán a futás előtti napon, kellőképpen ideges voltam, és nem igazán tudtam magammal mit kezdeni. Sütni akartam, de új sütit nem mertem kipróbálni, mert ismerem magam annyira, hogy tuti elrontottam volna, amitől csak még feszültebbé váltam volna. Így egy olyan süti került elő, amit már régen sütöttem, és elsőként került fel a blogomra. Ez volt az, ami segített megnyugodni.



Ui.: és persze másnap sikerült, egy nem várt jó idővel teljesítenem az első félmaratonomat. :)


2014. április 8., kedd

Blogkóstoló - Húsvét

Újabb blogkóstoló játékra neveztem, aminek a házigazdája Vea, és a témája most a húsvét. Ennek fényében kezdtem el nézelődni a számomra kisorsolt Csak, mert szeretem... blogon nézelődni. Viszonylag hamar találtam egy kalács receptet, ami nagyon megtetszett nekem.


Tésztához:
40 dkg liszt
1 tojássárgája
2,5 dkg élesztő
1,5 dl tej
8 dkg olvasztott vaj
1 csipet só
2 ek  vaníliás cukor

Töltelékhez:
20 dkg cukrozott darált dió (nálam 15dkg dió - 5 dkg cukor arányban)
10 dkg olvasztott vaj
4-5 e.k. híg sárgabaracklekvár
kevés reszelt narancshéj (ezt én elhagytam)

Tetejére:
tojásfehérje
2 ek cukor

Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben. Egy nagyobb tálba kimérjük a lisztet, elkeverjük benne a csipet sót, majd egy mélyedést csinálunk a közepébe. Ide kerül a felfuttatott élesztő, a tojássárga, és az olvaszt vaj. Ezután összegyúrjuk, és addig gyúrjuk a tésztánkat, amíg egy nagyon sima tésztát kapunk.

Ekkor ketté osztjuk a tésztát. Az egyik felet hatalmas téglalappá nyújtjuk. Majd megkenjük olvasztott vajjal, majd baracklekvárral, amire szórjuk a a cukros diós keverékfelét. majd jöhet rá. még egy kis olvasztott vaj. Ezután szorosan feltekerjük. És itt jön a furfang. A feltekert tésztát hosszában ketté vágjuk, majd megfordítjuk a két felet úgy, hogy a vágott rész kerüljön kívülre. Vagyis a két tésztafél egymásnak háttal legyen. A végeket összefogjuk, és elkezdjük tekerni őket. Amikor ezzel is megvagyunk, akkor koszorút formálunk belőle, és a két véget kissé összenyomkodjuk. Az így kapott koszorúnkat már tehetjük is a sütőpapíros tepsire, ahol még kenjük le tojásfehérjével, és szórjuk meg egy ek cukorral. A másik tésztaféllel hasonlóképpen járjunk el.


Ha szükségesnek érezzük rakhatunk egy konzervdobozt/sörösdobozt a koszorúnk közepébe, hogy a formáját jobban tartsa sütés közben.

180 fokos előmelegített sütőben kb 20 perc alatt készre sütjük.




Isteni finom, puha kalácsot kapunk.