2014. május 27., kedd

Habos isler

Készült nemrégiben nálam isler baracklekvárral töltve. Ismételni akartam, amikor felhívták a figyelmem erre a verzióra. Persze nekem sem kellett több, készült egy adag habos töltelékkel is. Nem kellett csalódnom ebben a változatban sem.

Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
32 dkg vaj
15 dkg porcukor
2 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
1/2 vanília kikapargatott magjai
csipet só


Hozzávalók a habhoz:
2-3 tojásfehérje (tojás méretétől függően, értelemszerűen ha kisebbek kell a több)
75 ml víz
20 dkg cukor
1 ek citromlé


Bevonáshoz:
20 dkg étcsokoládé, 5 dkg fehér csokoládé, 2-3 ek olaj


A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összeállítjuk, hogy szép egyenletes legyen. Majd mehet a hűtőbe pihenni 1 órácskát. A pihentetés után vékonyra nyújtjuk, szaggatjuk, és mehetnek is a korongocskák egy sütőpapíros tepsire. Közben előmelegítjük a sütőnket 175 fokra. A korongokat addig sütjük, amíg épp egy kis színt kapnak alulról. Vigyázzunk vele, mert a sütőből kivéve tovább sülnek még, és ha túlsütjük, akkor törni fognak.

Ha kihűltek a korongok, akkor jöhet a hab készítése. A cukrot a vízzel forraljuk fel, és további 1 percet hagyjuk még forrni, majd kicsit hajuk hűlni. Közben a tojásfehérjéket kezdjük el habbá verni, és amikor majdnem kész, adjuk hozzá a citromlevet. Végül a tojáshabunkat tegyük gőz fölé, és adjuk hozzá lassan a cukorszirupunkat folyamatos keverés mellett.

Habzsák segítségével töltsük be a korongokat, és hagyjuk pihenni egy éjszakát. Ekkor jöhet a gőz felett csokiolvasztás kevés étolajjal, és a mártogatás. Ha kissé megdermedt az étcsokink a sütin, akkor lehet a fehér csokit is olvasztani kevés étolajjal, majd egy papírból készült tölcsér segítségével csíkokat rajzolni a sütinkre.



Ha véletlenül nem elég a habunk a korongok betöltéséhez, akkor a maradékot töltsük be lekvárral. Illetve ha a másik eshetőség van, hogy kimarad habunk. akkor azt nyomjuk ki kisebb halmokba, és tegyük be száradni a sütőbe, amit előzőleg felmelegítünk 120 fokra. Nem kell a sütőt járatni, csak felmelegíteni.

2014. május 25., vasárnap

Sajtos grissini

Régebb óta szemeztem a grissini receptekkel, és most jött el annak az ideje, hogy meg is próbálkozzam vele. Egy sajtos receptet szúrtam ki elsőre, és nem kellett csalódnom. Bár az én ízlésemnek megfelelve még elbírt volna egy kevés sót, nagyon ízletes lett.

Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 ek cukor
1 ek só
1 cs szárított élesztő
kb 3 dl langyos víz

Lekenéshez olíva olaj, és sok-sok sajt ( nálam most gouda / füstölt sajt / trappista keverék), esetleg köménymag.

A tészta hozzávalóiból homogén tésztát gyúrunk, majd meleg helyre tesszük kb fél órára pihenni. Pihentetés után lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, megkenjük olíva olajjal, megszórjuk sajttal. Majd kb 3 cm széles csíkokat vágunk. A csíkok végét ellentétes irányban megcsavarjuk, és mehetnek a tepsire.

A sütőnk aljába, egy hőálló tálba vizet teszünk, majd 180 fokra melegítjük azt. Ezután jöhetnek a tepsire rakott rudak, amiket addig sütünk, míg egy kis piros színt nem kapnak.


2014. május 13., kedd

Diós-omlós

Tagadhatatlanul dió mániás vagyok. Nagyon szeretem, és nagyon sokat is fogyasztok belőle akár süteményben, akár csak magában.

Szóval előkerült a fagyasztóból helyhiány miatt egy kis adag dió megint, így valami olyan sütit akartam a hétvégén sütni, ami gyorsan készen van, és dió is kell hozzá. Végül erre esett a választásom.

Hozzávalók:
34 dkg liszt
14 dkg darált dió
7 dkg porcukor
24 dkg vaj
1 citrom reszelt héja

A vajat a porcukorral habosra keverjük, majd jöhet hozzá a citromhéj, a liszt, és a dió. Nem kell megijedni, viszonylag lágy, ragadós tésztát kapunk, de hűtőbe kell rakni minimum 2 órára, és utána dolgozhatunk vele tovább.

Pihentetés után bekapcsoljuk a sütőnket 175 fokra, majd hozzálátunk gombócokat formálni a tésztánkból. Kb diónyi méretű gombócokat egymáshoz nem túl közel sütőpapíros tepsire tesszük. Ha lekvárt is akarunk rá tenni, akkor kissé ellapítjuk, és a közepébe nyomjuk az ujjunkat. Nem fog tökéletesen megmaradni sütés közben ez a mélyedés, de azért segíteni fog  lekvár elhelyezésében. Ha nem akarjuk lekvárral fokozni az ízeket, akkor elég csak gombócokat formálni.

Előmelegített sütőben épp csak addig sütjük, amíg az aljának lesz egy pici színe. A sütőből kivéve hagyjuk a tepsin kihűlni. Vigyázzunk, mert hűlés közben még tovább fog sülni, és keményedni a tésztánk!!!



Ha kihűltek a sütik, és lekvárosnak akarjuk, akkor jöhet a baracklekvár, amit egy kiskanál segítségével a kekszek közepébe adagolunk.

Esetleg egy kis olvasztott csokival meg lehet díszíteni a lekvár nélkül készült kekszeket.

2014. május 4., vasárnap

Epres-krémes

Már nagyon szép, ízletes hazai epret lehet kapni nálunk a piacon. Így jöhetnek az epres sütemények, amiből elsőként álljon itt egy epres-krémes. Most vajas piskóta alappal készítettem 5 tojásból.

Így az alaphoz szükséges:
5 tojás
12,5 dkg cukor
10 dkg liszt
2,5 dkg olvasztott vaj

Krémhez most a krémesemnél alkalmazott krémet készítettem el az alábbiakból:
6 dl víz
2 cs vaníliás pudingpor
5 tojás fehérje
6+8 dkg cukor

A krémhez először a tojásfehérjéből habot verünk, majd hozzáadunk 6 dkg kristálycukrot, és tovább verjük a habot, amíg a cukor elolvad. Ha ezzel készen vagyunk, akkor előveszünk egy kellően nagy lábast, amiben a pudingporból, cukorból, és a 6 dl vízből sűrű krémet főzünk. Majd egy kézi habverővel belekeverjük a tojáshabot, és még 2-3 percig főzzük állandó keverés mellett.

Az elkészített piskótánkat visszarakjuk a tepsibe, édes morzsával megszórjuk, és egyenletesen eloszlatjuk rajta az epret. Ha túl nagyoknak tartjuk az eperszemeket, akkor daraboljuk fel őket. Majd jöhet még melegen a krém a tetejére. Aki szeretné a tetejét megszórhatja még édes morzsával.

Jó étvágyat hozzá!