2012. október 25., csütörtök

Kozák sapka, a nagy kedvenc


Nem a leggyorsabban elkészíthető sütemény, de megéri szöszmötölni vele.

Piskótával kell kezdenünk. Na ez az, amit a hagyományos módon, tojásfehérjét kemény habbá verve, és ahhoz adva a többi hozzávalót soha nem tudok megsütni. Ezért egy kis turpisságot ellesve Stahl Judittól sütöm a piskótáimat.

Szóval a hozzávalók a piskótához:
8 tojás
8 ek cukor
6 ek liszt
2 ek cukrozatlan kakaópor
1/2 cs Dr Oetker sütőpor

Tálas mixerbe töröm a tojásokat, igen az egész tojásokat. Hozzáadom a cukrot és 1 percet alacsony fokozaton, majd kb 10 percet a legnagyobb fokozaton keverem. Közben a lisztet, a kakaót és a sütőport leszitálom és átkeverem. Valamint egy tepsit sütőpapírral bélelek. Majd a felvert cukros tojásba egy kézi habverővel 3-4szerre hozzákeverem a kakaós lisztet.

Előmelegített, kb 175 fokos sütőbe, alsó-felső sütésre beteszem, és mikor a tepsi szélétől kezd elválni a tészta, és a piskóta illata iis kezdi bejárni a konyhát, akkor tűpróbázom. Ha kész, nyitva hagyom a sütő ajtaját és hagyom pár percet ott pihenni még a tésztát.

Míg a piskóta sül, meg szoktam főzni a krémet. Ehhez szükségünk van:
3 dl tejre
1/2 vanilíarúd kikapargatott magjára
2 púpozott ek lisztre.

A hozzávalókat csomómentesre keverjük, én ezt egy mixi segítségével szoktam. A fenti sorrendben beleteszem a hozzávalókat, és két-három alkalommal megrázom. Aztán kisebb lábast veszek elő, és abban sűrű krémet főzök belőle pár perc alatt.

A krémhez szükségünk lesz még 12,5 dkg margarinra, és 7-8 dkg átszitált porcukorra. A margarint habosra keverjük a porcukorral.

Míg a krémünk hűl a piskótát kiborítjuk a tepsiből, a papírt lehúzzuk a hátuljáról, és egy kerek szaggatóval karikákat szaggatunk. Azért a hátulja felől szaggatjuk, hogy a teteje sérülésmentes legyen, és a csokit szépen szét tudjuk majd teríteni a tetején. Nekem egy kb 4cm átmérőjű pohár vált be szaggatás céljára. Így a kész süti nem túl nagy, és kellő mennyiségű krémet fel tud venni.

Ha a főzött krémünk kihűlt, akkor fogjuk a habverőnket és a margarinos porcukorral, egy teáskanál rumaromával, és pár csepp vanilia aromával habos krémmé keverjük.

Na itt kezdődik a pepecselés. Egy kisebb tálkába kb 5 dkg kókuszreszeléket öntünk. Fogunk egy piskótadarabot, megkenjük a krémmel, teszünk rá egy másik piskóta darabot, majd körbe az oldalát is vékonyan megkenjük krémmel, és megforgatjuk a kókuszreszelékben. Ügyeljünk arra, hogy a teteje és az alja ne legyen krémes, és ne ragadjon rá kókusz se. Ha minden piskótadarabot megtöltöttünk, és megforgattunk a kókuszban, akkor rakjuk be a hűtőbe egy fél órára.

Közben reszeljünk le kb 7 dkg 70%-os csokit egy olyan edénybe, amit egy lábasra rá tudunk pontosan tenni. A lábasba tegyünk kb 2 ujjnyi vizet és forraljuk fel. Ha felforrt, tegyük rá a csokis edényt, és vegyük takarékra a lángot alatta. Amikor a csokink majdnem teljesen elolvadt, akkor 1 ek olajat keverjünk hozzá. Ha teljesen elolvadt a csoki, és az olajjal simára kevertük, akkor vegyük le a gőz fölül. Vigyázzunk, mert a csokis tál aljáról forró víz fog csöpögni. Egy teáskanálnyi csokit csurgassunk minden sütink tetejére, és a kanál hátuljával szépen oszlassuk el. Már csak annyi dolgunk van, hogy kivárjuk, hogy a csoki megdermedjen, és fogyaszthatjuk is a süteményünket


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése