2013. május 13., hétfő

Vaníliás-almás szelet

Napok óta egy süti jár a fejemben. Most ugyan nálam nem ez készült, de megmutatom nektek, hátha valaki kedvet kap hozzá. kicsit időigényes, de nagyon finom süti.

Hozzávalók:

  1. Omlós laphoz:
    1. 30 dkg liszt
    2. 20 dkg vaj (vagy margarin)
    3. 10 dkg porcukor
    4. 1 tojássárgája
    5. 2 cs vaníliás cukor
    6. 2 ek tejföl
    7. fél citrom reszelt héja 
  2. Krémhez
    1. 2 tojás
    2. 2 tojássárga
    3. 4 dkg cukor
    4. 3 dkg vaníliás pudingpor
    5. 4 dl tejszín 
    6. fél citrom reszelt héja
  3.  Omlós lapra
    1. 5 dkg mazsola
    2. 8 nagyobb savanykás alma
    3. 1 citrom leve
    4. 10 dkg vaj megolvasztva
    5. 20-22 db babapiskóta 
  4. Zselé
    • 2 db színtelen tortazselé
    • 2 ek almapálinka (elhagyható, de helyettesíthető 1 db színtelen vaníliaaromával is)

Tudom-tudom, elég rémisztően hangzik ennyi hozzávaló, de ígérem, megéri elkészíteni.

Először az omlós lapot gyúrjuk össze gyors mozdulatokkal, és béleljük ki vele a tepsinket úgy, hogy a tepsi oldalára is jusson tészta. Erre rárakjuk a babpiskótákat, és megszórjuk a mazsolával, és a dióval. Az almákat meghámozzuk, félbevágjuk és beirdaljuk az egyik oldalon, majd lekenjük citrom levével. A fél almákat rátesszük a babapiskótákra, és az egészet meglocsoljuk az olvasztott vajjal.

Ekkor jöhet a krémünk. A tojásokat és a tojássárgáját habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a pudingport, és simára keverjük. Végül jöhet a citrom reszelt héja, és a tejszín is bele. Ezt a tejszínes-tojásos keveréket a tepsibe öntjük, és mehet is a sütőbe.

Előmelegített sütőben kb 50-55 percig sütjük.

Sütés után a tepsiben hagyjuk kihűlni, majd a tortazselét a zacskón leírtak alapján elkészítjük, aromával/pálinkával ízesítjük, és az egész tetejére öntjük. Hagyjuk megdermedni, és már fogyasztható is.


1 megjegyzés: