2013. június 16., vasárnap

Anyósom születésnapjára

Nem olyan régen volt anyósom születésnapja, ami csak csendben lett akkor megünnepelve. Most hétvégén jöttek haza sógoromék, és egy meglepetés családi összejövetelt, ebéd-torta-köszöntés hármast szerveztünk neki. Ide kellett nekem egy tortát készíteni.

Kicsit nehezített pályán mozogtam, mert szombaton egy másik családi összejövetelen voltunk, így a tortát már pénteken majdnem készre kellett készítenem. Előbbi az oka, hogy nem egy finom habos meggyes torta került az asztalra. Viszont így gondolkodnom kellett, hogy mi az, ami bírja a meleget, nem csokis, és lehet diabetikusra is készíteni.

Végül egy olyan sütiből indultam ki, amiről tudom, hogy tömérdek mennyiség el tud fogyni a családban, és ez nem más, mint a kozáksapka. Két 3 tojásos, kakaós piskóta került megsütésre, majd hozzá 5 dl tejből krém. A lapokat betöltöttem a krém javával, a torta oldalát körbekentem, majd kókuszreszelékkel körbeszórtam. A tetejére 10 dkg 70%-os étcsokoládét olvasztottam kevés olajjal. Hagytam megdermedni, majd egy kést forró vízbe mártottam, hogy átmelegedjen, szárazra töröltem, és bejelöltem a szeleteket. Ezután már csak minimális díszítést kapott.

4 megjegyzés:

  1. Kozáksapka-torta?? Mekkora ötlet! Vittem is magammal, ha nem baj! ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. miért lenne baj? Vigyed nyugodtan :)

      Törlés
    2. Ezt muszáj elmondanom: ma volt itt a nővérem a két gyerkőcével és éppen azon egyezkedtem a gyerekekkel, hogy ki milyen tortát kér majd az augusztusi szülinapjára, mire nővérem közbeszól: "Engem meg sem kérdezel, hogy milyet kérek a névnapomra? Az előbb lesz!" "Oké, milyen tortát kérsz a névnapodra? :)" Erre ő: "Kozáksapka tortát!" Mire én: "Oké!" Újra ő: "Miért, van olyan???" Én: "Most tudtam meg tegnap, hogy IGEN!" Juhééééééé! ;-DDD

      Törlés