2014. május 13., kedd

Diós-omlós

Tagadhatatlanul dió mániás vagyok. Nagyon szeretem, és nagyon sokat is fogyasztok belőle akár süteményben, akár csak magában.

Szóval előkerült a fagyasztóból helyhiány miatt egy kis adag dió megint, így valami olyan sütit akartam a hétvégén sütni, ami gyorsan készen van, és dió is kell hozzá. Végül erre esett a választásom.

Hozzávalók:
34 dkg liszt
14 dkg darált dió
7 dkg porcukor
24 dkg vaj
1 citrom reszelt héja

A vajat a porcukorral habosra keverjük, majd jöhet hozzá a citromhéj, a liszt, és a dió. Nem kell megijedni, viszonylag lágy, ragadós tésztát kapunk, de hűtőbe kell rakni minimum 2 órára, és utána dolgozhatunk vele tovább.

Pihentetés után bekapcsoljuk a sütőnket 175 fokra, majd hozzálátunk gombócokat formálni a tésztánkból. Kb diónyi méretű gombócokat egymáshoz nem túl közel sütőpapíros tepsire tesszük. Ha lekvárt is akarunk rá tenni, akkor kissé ellapítjuk, és a közepébe nyomjuk az ujjunkat. Nem fog tökéletesen megmaradni sütés közben ez a mélyedés, de azért segíteni fog  lekvár elhelyezésében. Ha nem akarjuk lekvárral fokozni az ízeket, akkor elég csak gombócokat formálni.

Előmelegített sütőben épp csak addig sütjük, amíg az aljának lesz egy pici színe. A sütőből kivéve hagyjuk a tepsin kihűlni. Vigyázzunk, mert hűlés közben még tovább fog sülni, és keményedni a tésztánk!!!



Ha kihűltek a sütik, és lekvárosnak akarjuk, akkor jöhet a baracklekvár, amit egy kiskanál segítségével a kekszek közepébe adagolunk.

Esetleg egy kis olvasztott csokival meg lehet díszíteni a lekvár nélkül készült kekszeket.

2 megjegyzés: