2014. május 27., kedd

Habos isler

Készült nemrégiben nálam isler baracklekvárral töltve. Ismételni akartam, amikor felhívták a figyelmem erre a verzióra. Persze nekem sem kellett több, készült egy adag habos töltelékkel is. Nem kellett csalódnom ebben a változatban sem.

Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
32 dkg vaj
15 dkg porcukor
2 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
1/2 vanília kikapargatott magjai
csipet só


Hozzávalók a habhoz:
2-3 tojásfehérje (tojás méretétől függően, értelemszerűen ha kisebbek kell a több)
75 ml víz
20 dkg cukor
1 ek citromlé


Bevonáshoz:
20 dkg étcsokoládé, 5 dkg fehér csokoládé, 2-3 ek olaj


A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összeállítjuk, hogy szép egyenletes legyen. Majd mehet a hűtőbe pihenni 1 órácskát. A pihentetés után vékonyra nyújtjuk, szaggatjuk, és mehetnek is a korongocskák egy sütőpapíros tepsire. Közben előmelegítjük a sütőnket 175 fokra. A korongokat addig sütjük, amíg épp egy kis színt kapnak alulról. Vigyázzunk vele, mert a sütőből kivéve tovább sülnek még, és ha túlsütjük, akkor törni fognak.

Ha kihűltek a korongok, akkor jöhet a hab készítése. A cukrot a vízzel forraljuk fel, és további 1 percet hagyjuk még forrni, majd kicsit hajuk hűlni. Közben a tojásfehérjéket kezdjük el habbá verni, és amikor majdnem kész, adjuk hozzá a citromlevet. Végül a tojáshabunkat tegyük gőz fölé, és adjuk hozzá lassan a cukorszirupunkat folyamatos keverés mellett.

Habzsák segítségével töltsük be a korongokat, és hagyjuk pihenni egy éjszakát. Ekkor jöhet a gőz felett csokiolvasztás kevés étolajjal, és a mártogatás. Ha kissé megdermedt az étcsokink a sütin, akkor lehet a fehér csokit is olvasztani kevés étolajjal, majd egy papírból készült tölcsér segítségével csíkokat rajzolni a sütinkre.



Ha véletlenül nem elég a habunk a korongok betöltéséhez, akkor a maradékot töltsük be lekvárral. Illetve ha a másik eshetőség van, hogy kimarad habunk. akkor azt nyomjuk ki kisebb halmokba, és tegyük be száradni a sütőbe, amit előzőleg felmelegítünk 120 fokra. Nem kell a sütőt járatni, csak felmelegíteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése