2012. november 6., kedd

Diós csiga

Imádom a diót, minden formában. Frissen feltörve, süteményekben, csigának, muffinban, kuglófban... Hát jöjjön egy kelt tésztás csiga diós töltelékkel.









A tésztánkhoz kelleni fog egy kelesztőtál, ha még sincs ilyenünk, akkor megteszi egy meleg hely is, ahol majd pihenni hagyjuk a tésztát, de akkor szánjunk kicsit több időt a sütésre.

Hozzávalók:
  • 4 dl tej
  • 4 dkg friss élesztő (nem szeretem a szárított változatot, nekem nem úgy működik, mint a friss)
  • 3 ek cukor
  • 1 csapott kk só
  • 70 dkg liszt
  • 3 ek olaj
  • 1 tojás
A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot, és az élesztőt felfuttatjuk benne. Ha az élesztő felfutott, hozzáadjuk a tojást, az olajat, a lisztet és a sót. Nem kell sokáig kavargatnunk, csak álljon össze egyneművé. Viszonylag lágy tésztát kell kapjunk. Langyos helyen kétszeresére kelesztjük. Kelesztőtál használata esetén az első kelesztés után átkavarjuk a tésztát, és újra kelesztjük.

Amíg kel a tészta, a diót ledaráljuk a cukorral. Mivel én szeretem, hogy nem csak mutatóban van dió benne, kb 25 dkg diót szoktam darálni elektromos darálón. Ezt a mennyiséget kb 3x-ra tudom ledarálni, és minden adaghoz 2-3 kanál cukrot teszek.

A megkelt tésztát 3 részre osztjuk. Bőségesen lisztezett deszkán kissé átgyúrjuk, és egyenként 2-3 mm vastag téglalap alakúra nyújtjuk. A kinyújtott tésztát megszórjuk a diós cukorral, és szorosan feltekerjük egy hengerré. A hengereket kb. 2 centis darabokká vágjuk, és lapjára forgatva kissé megnyomkodjuk. Tepsire tesszük, és kb. 10 percet pihentetjük. Vigyázzunk, mert sütés közben még dagadni fognak a csigáink.
Előmelegített sütőben tepsinként kb 10-12 perc alatt készre sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése