2014. február 22., szombat

Blogkóstoló 15. - először

Már megint neveztem egy játékra, mert játszani jó, és az új recepteket bármikor szívesen fogadom. A kiírás SüniSütinél volt, így a sorsolást is ő bonyolította, ahol nekem Konyhavirtuóz jutott.

Sokáig böngésztem a receptek között, és megint oda jutottam, hogy több recept is van, amit szívesen kóstolnék . Hát az első, ami nagyon megfogott az a Csokitorta liszt nélkül volt. Nővérem gluténérzékenysége miatt mindig nézelődöm ebben a kategóriában, így ez volt az a recept, ami biztos kiválasztott lett. (ha lesz időm, akkor mindenképp lesz még kiválasztott recept)

A receptet apró változtatásokkal követtem:

  • 12,5 dkg 81%-os étcsokoládé
  • 10 dkg vaj 
  • 2 evőkanál mandula aroma 
  • 15 dkg dió
  • 10 dkg cukor 
  • 5 tojás
  • 1/2 vaníliarúd kikapargatott magjai


Vízgőz felett felolvasztjuk a darabokra tördelt csokit és a vajat, majd pár percig hűlni hagyjuk. Egy száraz serpenyőben megpirítjuk a diót, majd ledaráljuk. A lehűlt csokihoz adjuk a diót, a mandula aromát, és a vaníliát. Hozzákeverünk 1 egész tojást, és 4 tojás sárgáját.
A maradék 4 tojásfehérjéből kemény habot verünk, közben folyamatosan adagoljuk hozzá a cukrot. Néhány kanál habot keverünk a csokis masszához, hogy kicsit lazítsunk rajta. A maradék habot óvatosan keverjük a krémhez, vigyázzunk hogy ne törjük össze. Egy kivajazott 26cm-es tortaformába simítjuk a masszát, és 170 fokon kb. 20 percig sütjük, amíg a teteje megszilárdul. 


Tálaláskor jöhet hozzá egy kevés vanília fagylalt.


Ha csak kevesebb kakaótartalmú étcsokoládénk van, de a kakaó ízét határozottan szeretjük, akkor adhatunk hozzá 1 ek holland kakaóport is.

3 megjegyzés:

  1. Imádom ezeket a tortákat, fantasztikusan néz ki! :)

    VálaszTörlés
  2. Csokitorta és vanília, klasszikus, de remek páros, egy kis csavarral :D

    VálaszTörlés
  3. Örülök hogy tetszett a torta, ez tényleg tömör (csoki)gyönyör! :))

    VálaszTörlés