2014. április 8., kedd

Blogkóstoló - Húsvét

Újabb blogkóstoló játékra neveztem, aminek a házigazdája Vea, és a témája most a húsvét. Ennek fényében kezdtem el nézelődni a számomra kisorsolt Csak, mert szeretem... blogon nézelődni. Viszonylag hamar találtam egy kalács receptet, ami nagyon megtetszett nekem.


Tésztához:
40 dkg liszt
1 tojássárgája
2,5 dkg élesztő
1,5 dl tej
8 dkg olvasztott vaj
1 csipet só
2 ek  vaníliás cukor

Töltelékhez:
20 dkg cukrozott darált dió (nálam 15dkg dió - 5 dkg cukor arányban)
10 dkg olvasztott vaj
4-5 e.k. híg sárgabaracklekvár
kevés reszelt narancshéj (ezt én elhagytam)

Tetejére:
tojásfehérje
2 ek cukor

Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben. Egy nagyobb tálba kimérjük a lisztet, elkeverjük benne a csipet sót, majd egy mélyedést csinálunk a közepébe. Ide kerül a felfuttatott élesztő, a tojássárga, és az olvaszt vaj. Ezután összegyúrjuk, és addig gyúrjuk a tésztánkat, amíg egy nagyon sima tésztát kapunk.

Ekkor ketté osztjuk a tésztát. Az egyik felet hatalmas téglalappá nyújtjuk. Majd megkenjük olvasztott vajjal, majd baracklekvárral, amire szórjuk a a cukros diós keverékfelét. majd jöhet rá. még egy kis olvasztott vaj. Ezután szorosan feltekerjük. És itt jön a furfang. A feltekert tésztát hosszában ketté vágjuk, majd megfordítjuk a két felet úgy, hogy a vágott rész kerüljön kívülre. Vagyis a két tésztafél egymásnak háttal legyen. A végeket összefogjuk, és elkezdjük tekerni őket. Amikor ezzel is megvagyunk, akkor koszorút formálunk belőle, és a két véget kissé összenyomkodjuk. Az így kapott koszorúnkat már tehetjük is a sütőpapíros tepsire, ahol még kenjük le tojásfehérjével, és szórjuk meg egy ek cukorral. A másik tésztaféllel hasonlóképpen járjunk el.


Ha szükségesnek érezzük rakhatunk egy konzervdobozt/sörösdobozt a koszorúnk közepébe, hogy a formáját jobban tartsa sütés közben.

180 fokos előmelegített sütőben kb 20 perc alatt készre sütjük.




Isteni finom, puha kalácsot kapunk.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett nálad is, imádom ezt a formázást :) Remélem, hogy ízlett is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nagyon ízlett, biztosan máskor is el fog készülni még. :)

      Törlés
  2. Hű, ezt biztosan ki fogom próbálni! :)

    VálaszTörlés