Szilveszterkor nálunk elengedhetetlen étek a rétes. Idén csak almás, káposztás és túros készült, de tavaly volt meggyes, és kombináltam ízeket is, így volt túrós-szilvás, túrós-meggyes is.
Életem során részt vettem többször nagy családi, asztal körül szaladgálós, rétes sütésen. Az egy külön program, és nem egy emberes, de az az igazi. Azonban én ma egyedül, két gyerekkel esélyt sem láttam, hogy ilyesminek nekiálljak. Így előkerült a bolti réteslap.
3 csomag réteslap, másfél dl olaj, 9 dkg tejföl, 1 tojás, és a töltelékek azok, amikre szükségem volt.
A réteslapokból kettőt egy konyharuhára terítek, és a másfél dl olaj és a 9 dkg tejföl keverékével vékonyan megkenem, és töltöm. A töltés után a konyharuhával szorosan feltekerem, és felvert tojással lekenem. Forró sütőben 10-15 perc alatt pirosra sütöm.
KÁPOSZTÁS
1,5 kg káposztát reszeltem le, és sóztam meg. Ezt hagytam állni, hogy levet engedjen, majd kicsavargattam, és kevés olajon 3 ek cukorral megpároltam. Hagytam langyosra hűlni, borsoztam, és négy felé osztottam. Ez lett az első csomag réteslap tölteléke, vagyis négy rúdnyi lett belőle.
TÚRÓS
0,5 kg túrót, 2 tojássárgáját, egy vanília rúd kikapargatott magjait, egy citrom reszelt héját, 7 dkg cukrot, 1 dl tejfölt, és 2-3 ek búzadarát gépi habverővel jól összekeverünk. Majd a két tojás fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a túrós keverékhez keverjük. Ez újabb 4 rúd megtöltéséhez elegendő. Ha valaki szereti a mazsolát, nyugodtan rakhat bele.
ALMÁS
2 kg almát meghámoztam, magját eltávolítottam, és lereszeltem. Egy nagyobb serpenyőbe tettem, és megpároltam. Fahéjjal, és 2 ek cukorral ízesítettem. Hagytam ezt is langyosra hűlni, és csak úgy töltöttem a tésztába. A párolásnak köszönhetően nedvességéből jelentősen veszített, így nem szükséges zsemlemorzsával megszórni a tésztát töltés előtt.
Jó étvágyat hozzá, és BÚÉK!
Nagyon jól néz ki. Ha szilveszter, akkor nálunk sajtosrúd a Váncza sütőkönyvből. Imádjuk.
VálaszTörlésBoldog Új Évet Kívánok! És sok finom sütireceptet az elkövetkezendő évben....