2012. december 4., kedd

Kalács

Finom, foszlós fonott kalács. Akár egy kis lekvárral, vagy vajjal és mézzel, netalán csak önmagában...





Szükségünk lesz egy kenyérsütő gépre, vagy egy kelesztő tálra, esetleg egy melegebb helyre.

Hozzávalók:

  • 3 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 4 ek cukor
  • 1/2 tk só
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
A hozzávalókat a megadott sorrendben a kenyérsütő gépbe pakoljuk, és dagasztás programot indítunk. Kenyérsütőgép hiányában először az élesztőnket futtassuk fel, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót és dagasszunk tésztát. Kelesztőtálban, vagy meleg helyen duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát 6 egyenlő részre osztjuk és fonjuk. A tetejét kevés tejjel megkenjük, majd vízgőzös (egy hőálló edényben vizet teszek a sütőbe) sütőben 175 fokon 30 percig sütjük.

A hatos fonáshoz segítséget itt kaphatunk, vagy készíthetünk két hármas fonatot, amit egymásra helyezünk, és úgy sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése