Sokáig böngésztem a receptek között, és megint oda jutottam, hogy több recept is van, amit szívesen kóstolnék . Hát az első, ami nagyon megfogott az a Csokitorta liszt nélkül volt. Nővérem gluténérzékenysége miatt mindig nézelődöm ebben a kategóriában, így ez volt az a recept, ami biztos kiválasztott lett. (ha lesz időm, akkor mindenképp lesz még kiválasztott recept)
A receptet apró változtatásokkal követtem:
- 12,5 dkg 81%-os étcsokoládé
- 10 dkg vaj
- 2 evőkanál mandula aroma
- 15 dkg dió
- 10 dkg cukor
- 5 tojás
- 1/2 vaníliarúd kikapargatott magjai
Vízgőz felett felolvasztjuk a darabokra tördelt csokit és a vajat, majd pár percig hűlni hagyjuk. Egy száraz serpenyőben megpirítjuk a diót, majd ledaráljuk. A lehűlt csokihoz adjuk a diót, a mandula aromát, és a vaníliát. Hozzákeverünk 1 egész tojást, és 4 tojás sárgáját.
A maradék 4 tojásfehérjéből kemény habot verünk, közben folyamatosan adagoljuk hozzá a cukrot. Néhány kanál habot keverünk a csokis masszához, hogy kicsit lazítsunk rajta. A maradék habot óvatosan keverjük a krémhez, vigyázzunk hogy ne törjük össze. Egy kivajazott 26cm-es tortaformába simítjuk a masszát, és 170 fokon kb. 20 percig sütjük, amíg a teteje megszilárdul.
Tálaláskor jöhet hozzá egy kevés vanília fagylalt.
Ha csak kevesebb kakaótartalmú étcsokoládénk van, de a kakaó ízét határozottan szeretjük, akkor adhatunk hozzá 1 ek holland kakaóport is.
Imádom ezeket a tortákat, fantasztikusan néz ki! :)
VálaszTörlésCsokitorta és vanília, klasszikus, de remek páros, egy kis csavarral :D
VálaszTörlésÖrülök hogy tetszett a torta, ez tényleg tömör (csoki)gyönyör! :))
VálaszTörlés