2012. október 28., vasárnap

Lekváros kifli





Nincs is jobb a hűvös napokon egy jó kis szilvalekváros kiflinél. A tésztája kelt tészta, házi lekvárral töltve isteni finom.

Tésztához:

  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg friss élesztő 
  • 2 ek cukor
  • 1 csapott kk só
  • 50 dkg liszt
  • 2 ek olaj
  • 1 tojás
Tölteléknek egy üveg házi szilvalekvár.

Én kelesztőtálban szoktam a tésztát elkészíteni. Így időt spórolok, ami nálam sokszor szűkös. Azért még így is kell ennek a sütinek az elkészítésére szánnunk jócskán időt.

A kelesztőtálba langyosan öntjük a tejet, majd beleszórjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Ha az élesztő felfutott, akkor jöhet bele a többi hozzávaló, amit összekeverünk. Nem kell simára dolgoznunk, csak álljanak össze a nedves összetevők a szárazakkal. Ekkor lezárjuk a kelesztőtálat és várjuk, hogy a tésztánk megkeljen. Ha pukkant a tálunk, akkor levesszük a fedelét, átkeverjük a tésztát, és újból magára hagyjuk a lezárt tálban. Amikor ismételten kinyílt a tál, akkor kezdhetünk vele dolgozni egy lisztezett, tészta nyújtására alkalmas felületen.

A tésztánkat kb 3mm vastagra nyújtjuk. Először kb 10 cm széles csíkokká vágjuk az egészet, majd a csíkokból háromszögeket vágunk úgy, hogy a rövidebb oldala kb 5 cm legyen.

A háromszögnek a szélesebb végére teáskanállal szilvalekvárt halmozunk. A két sarkát ráhajtjuk a lekvárra és feltekerjük. A tetejét megkenjük tojással, amit előzőleg kicsit villával felvertünk. Tepsire rakjuk, de vigyázzunk, mert sütés közben még dagadni fognak.

Előmelegített, kb 175 fokos sütőben, alsó-felső sütésen kb 10-12 percig sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése