2012. november 21., szerda

Puncstorta, malacnak álcázva

Igen, malacnak lett álcázva. Egy olyan szülinapra készült, amikor az ünnepeltet egy disznóvágáson köszöntöttük. Ezért az álca. Belseje baracklekvár, kakaó, piskóta egyvelege, külseje saját készítésű fondant.



Tésztához:
  • 10 tojás
  • 30 dkg porcukor
  • csipet só
  • 10 ek forró víz
  • 0,5 dl olaj
  • 35 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
Töltelékhez:
  • körben leeső tészta
  • 1 dl tej
  • 2 rumaroma
  • 10 dkg daráltdió
  • 3 dl víz
  • 15 dkg cukor
  • 2 ek baracklekvár+a lap kenéséhez
  • 2-3 babapiskóta (ha túl lágy lenne a töltelék)
  • 2-3 ek cukrozatlan kakaópor
Tészta: A tojások fehérjét habbá verjük a porcukorral. Hozzáadjuk a többi folyékony hozzávalót, majd a liszttel elkevert sütőport és sót. Egy kb 29x40 cm es papírral bélelt tepsiben kb 25 perc alatt 180 fokos előmelegített sütőben megsütjük.

A kész tésztából kivágjuk a tortaformánkat. A leeső tésztát kisebb darabokra tépkedjük. A cukorból és a vízből szirupot főzünk, majd a tésztára öntjük. Hozzákeverjük a tejet, rumaromát, baracklakvárt, kakaót és a diót. Ha nagyon lágynak érezzük pár babapiskótát keverünk bele.

A kivágott tésztaformánkat kettévágjuk. Az alsó lap tetejét megkenjük baracklekvárral, ráhalmozzuk a tölteléket, majd rátesszük a felső lapot is úgy, hogy annak alsó oldalát kenjük meg lekvárral.

Egy éjszakára félretesszük, akár a tetejére tehetünk nehezéket is, hogy tömörebb legyen.

Fondant-hoz:
  • 1 ek zselatin
  • 6 ek víz
  • 1 ek margarin
  • 2 ek méz
  • kb 60-70 dkg porcukor
  • étkezési keményítő a nyújtáshoz
Első lépésként a porcukrot átszitáljuk, hogy minél finomabb legyen. Kb 40 dkg-ot egy nagyobb edénybe tesszük, a maradékot egy másikba.

A zselatint egy edényben hideg vízben elkeverjük, majd gőz fölé tesszük és addig kavargatjuk, amíg teljesen feloldódik. Hozzáadjuk a mézet és a margarint, és ezekkel addig melegítjük tovább, amíg egynemű nem lesz a keverékünk. Ha már egynemű, akkor a nagyobb tálba öntött porcukor közepére öntjük, és elkezdjük összedolgozni. Ha már felvette az összes cukrot, akkor kanalanként dolgozzuk bele a többit addig, amíg össze nem áll egy gombóccá, de még a kezünkhöz jócskán tapad. Ekkor folpackba csomagoljuk és félretesszük legalább 6 órára.

Másnap keményítős munkalapon nyújtjuk, és a tortánkat bevonjuk.

A torta bevonásához kb akkora fondantot kell nyújtani, mint a torta átmérője + a magassága 2szer. A leeső feleslegből lehet díszíteni.

Színezni lehet természetes anyagokkal (kávé, kakaó, céklalé), vagy ételfestékkel.

Ha folyékony a színezőnk, akkor még a zselatinos vízhez adjuk hozzá, hogy szép egynemű legyen.


1 megjegyzés:

  1. Nagyon cuki! :)) Egy lóhere az oldalára és megvan a szilveszteri torta! :)

    VálaszTörlés